İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı, 2022 yılında Dünya Mirası Gönüllüleri girişimine başvuru yaparak şimdiye kadar Türkiye’den kabul edilen 3. Proje olmuştur.
2023 için yapılan proje çağrısı için ise İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı direk katılım daveti almıştır. Böylece hem direk katılım daveti alan hem de iki sene üst üste Dünya Mirası Gönüllüleri girişiminde proje gerçekleştiren tek yer unvanı kazanmıştır.
UNESCO Dünya Miras Gönüllüleri İnisiyatifinin proje kabulüyle kullanım iznini verdiği Patrimonito simgesiyle projeye başvuru süreci sosyal medya hesaplarından duyurulmuştur. P4-15 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen proje kapsamında, İzmir Tarihi Liman Kentinin tanıtımı hedeflenmiş, sürdürülebilir miras odağında çalışmalar yapılmıştır.
İzmir’de ikinci kez hayata geçirilen proje, Dünya Miras Alanı adaylarından biri olan İzmir Tarihi Liman Kenti hakkında farkındalık ve görünürlük yaratmayı; gençlerde koruma bilincini geliştirmeyi, gençlerin bu alanın yönetim sistemine katılmaları için yeni yollar yaratmaya teşvik etmeyi ve sürdürülebilir ulusal ve uluslararası bir gönüllü ağı geliştirerek mirasın korunması ve tanıtımına katılımlarını güçlendirmeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda hem dinleyerek hem de yaparak deneyimlemeye dayalı çeşitli etkinlikler düzenlenmiş, böylece alana ve alandaki çalışmalara aktif katılım sağlanmıştır.
Proje kapsamında, Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Basmane çevresinde somut ve somut olmayan kültürel miras turları düzenlenmiş, Dünya Miras Gönüllü Ağı oluşturmaya ilişkin atölye çalışması düzenlenmiştir. Dünya Mirası Efes ve Bergama gezileri ile Dünya Miras alanlarındaki koruma çalışmaları gözlemlenmiştir. İzmir’in 8500 yıllık geçmişine ev sahipliği yapan Yeşilova ve Yassıtepe Höyükleri, Eski Smyrna (Bayraklı-Tepekule Höyük) ve Smyrna Antik Kenti ziyaret edilmiştir. Dünya Miras Gönüllüleri tarafından Tarihi Kemeraltı Çarşısında haritalama çalışmaları yapılmıştır. Bunların yanı sıra Dünya miras gönüllüleri Yeşilova, Eski Smyrna ve Smyrna Tiyatrosu’nda arkeolojik kazı çalışmalarına katılmış, alanda yürütülen arkeolojik çalışmaları deneyimlemişlerdir.
Proje kapsamında İzmir’in Dünya Miras Alanlarının ziyaret edilmesi planlanmıştır. Bu bağlamda, Efes ve Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ziyaret edilmiştir. Selçuk Belediyesi ve Efes Alan Başkanlığı uzmanlarının eşliğinde gerçekleştirilen Efes gezisinde ilk olarak, Efes Ören Yeri’nin tamamı gezilmiş ve dünya miras alanın koruma etkinliği hakkında görüşler paylaşılmıştır. Daha sonra Efes’in önemli bileşenlerinden olan Meryem Ana Anı Evi, Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı ile Efes/Selçuk Kent Belleği Müzesi ziyaret edilmiştir.
* UNESCO Dünya Mirası Merkezi’ndeki Dünya Mirası Eğitim Programı çerçevesinde, Dünya Mirası Gönüllüleri (WHV) Girişimi 2008 yılında, Dünya Mirası koruma ve tanıtımında gençleri ve gençlik örgütlerini harekete geçirmek ve dâhil etmek için Uluslararası Gönüllü Hizmet Koordinasyon Komitesi (CCIVS) ile iş birliği içinde başlatılmıştır. Bu girişim, daha iyi dünya ile iş birliği içinde UNESCO Dünya Mirası Merkezi tarafından koordine edilmektedir.