UNESCO World Heritage Concept

Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen, istisnaî evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkların saptanması, korunması, sunulması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 tarihinde “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” kabul edilmiştir.

UNESCO Dünya Miras Listesi Nedir?

UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) 1972 yılında Paris’te gerçekleştirilen toplantısında dünya üzerinde yok olan kültürel değerleri kontrol altına almak ve uğrayacakları tahribatı engellemek amacıyla “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme” imzalanmıştır. Bu kapsamda, 1976 yılında Dünya Miras Komitesi oluşturulmuştur.

Dünya Miras Listesi uygulaması, 1978 yılında dünyada “üstün evrensel değer”e sahip olan doğal ve kültürel varlıkları;

  • Bütün insanlığın ortak mirası kabul ederek tanıtmak,
  • Toplumlarda evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak,
  • Bu değerlerin korunması için gerekli iş birliğini sağlamak amacı ile başlatılmıştır.

1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi’nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1154 miras yer almaktadır. Bunlardan 897’si kültürel, 218’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır.